Als we jong zijn staan we er misschien nog niet zo veel bij stil: welk beroep we willen gaan doen. Eenmaal op de middelbare school is het tijd om jezelf te gaan oriënteren voor een vervolgstudie. Hierbij is het handig om een beeld te hebben van wat je later wilt gaan doen, zodat je een studie kiest die hier op aansluit. Toch is dit erg lastig, aangezien er onwijs veel sectoren zijn om uit te kiezen. Om je een eindje op weg te helpen geven wij je wat tips, waardoor jij jouw droombaan vindt!

Interesses

Werken moeten we ons hele leven en daarom is het belangrijk dat je werk zoekt dat je echt leuk vindt om te doen. Kijk daarom naar je interesses en je hobby’s. Ben je bijvoorbeeld graag met je handen bezig? Zoek dan naar banen binnen de bouw. Of ben je graag bezig met de opslag van goederen en het vervoeren hiervan? Kijk dan eens naar vacatures in de logistiek.

Wees eerlijk

Veel mensen ervaren druk vanuit hun sociale kring als het gaat om het vinden van een baan. Soms wordt er van je verwacht dat je een beroep gaat doen wat je zelf eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt. Dit kan ook te maken hebben met een bepaald imago van een beroep of het salaris dat erg gunstig is. Dit is echter geen basis. Wees daarom eerlijk naar jezelf en kies een baan waar jij je energie en enthousiasme in kwijt kunt!

Ontdek je talenten

Als je echt geen idee hebt wat voor werk je wilt gaan doen, kun je een beroep doen op een persoonlijkheidstest of een beroepskeuzetest. Na het invullen van een aantal vragen wordt precies duidelijk waar je talenten liggen en wat voor soort beroepen passen bij jouw interesses.