Hier is een leuke oefening van Spiegelshop, hoewel je het misschien niet alleen wilt doen. Staar een paar minuten in een spiegel en je merkt misschien dat je gezicht begint te vervormen. Het kan zelfs veranderen in iets ronduit beangstigend. Het zien van monsters in spiegels is al lang een effectief apparaat voor horrorfilms en koren voor stedelijke legendes. Het klinkt misschien als een stel bijgelovige, maar wetenschappelijk onderzoek zegt nu dat het zien van veranderde beelden in een spiegel echt iets is, hoogstwaarschijnlijk gedeeltelijk als gevolg van een soort optische illusie die “perifere fading” of het Troxler-effect wordt genoemd.

Trucs spelen

De ontdekking dat mensen door spiegelkijken dingen gaan zien, komt van Giovanni Caputo van de Universiteit van Urbino in Italië. In 2010 publiceerde hij een artikel in Perceptions waarin hij zijn buitenaardse onderzoeksresultaten beschrijft. Vijftig deelnemers werd gevraagd om 10 minuten in een spiegel te staren in een slecht verlichte ruimte. De meesten van hen zagen veel meer dan ze hadden verwacht. Ongeveer 66 procent was getuige van enorme vervormingen van hun gezicht, 18 procent zag een dier zoals een varken of kat, 28 procent observeerde een onbekende persoon en 48 procent zag monsterlijke of fantastische wezens. Als je als kind van griezelige folkloristische spellen zoals Bloody Mary hield, kunnen deze bevindingen een paar dingen helpen verklaren. Niemand weet precies hoe dat slaapfeestje begon, maar het houdt in dat je in een spiegel in een verduisterde kamer staart en de naam van Bloody Mary herhaaldelijk zegt totdat ze als een geest of heks achter je verschijnt. Het idee is om deelnemers de schrik van hun leven te bezorgen.

Hersenen illusies

Een mogelijke verklaring voor Caputo’s ‘vreemde gezicht illusie’ is het Troxler-effect (of Troxler’s Fading). In 1804 merkte de Zwitserse filosoof en arts Ignaz Paul Vital Troxler op dat als iemand zelfs maar een korte tijd naar een vast punt staarde, de perifere beelden begonnen te vervagen. Ervaar zelf vervaging van de periferie door naar de rode stip in het midden van de onderstaande afbeelding te staren. Je zult merken dat de blauwe cirkel eromheen al snel begint te verdwijnen. Zoek je nog een spiegel om het uit te proberen? Kijk dan op Spiegelshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *