Heb je moeite met plannen en het bijhouden van je gemaakte planning? Niet getreurd! Een hoop mensen hebben hier last van. We zien in het bedrijfsleven steeds vaker dat het maken van een planning geadviseerd wordt. Met een goede planning heb je duidelijk overzicht over je dagverdeling, kun je precies zien wat je wel en niet afhebt, hoe veel tijd je nodig hebt voor een bepaalde opdracht en of er verandering in je werkzaamheden moet plaatsvinden. Een planning kun je in elke situatie toepassen. Het zorgt naast een duidelijk overzicht ook voor minder stress en gepieker in je bed vlak voor het slapen gaan. Dit willen we allemaal voorkomen.

Reflecteer iedere week op je planning

Er zijn een aantal redenen waarom je je niet aan je planning kunt houden. De planning is niet realistisch opgesteld. Hoe weet je nu of een planning realistisch haalbaar is? Door iedere week te reflecteren! Na een aantal weken plannen weet je inmiddels dat je iedere dag twee uur bezig bent met het bijwerken van je mail in plaats van een halfuur. Zo zal je die ene vergadering niet meer op donderdag inplannen, maar op dinsdag.

Stel een budgetplan op

Ga je binnenkort je tuin verbouwen? Dan is het belangrijk om naast een werkplanning ook een budgetplan op te stellen. Zo kun je in één oogopslag zien hoeveel personeel je nodig hebt, of je een puincontainer nodig hebt voor al het afval en meer. Probeer daarnaast in je budgetplan altijd iets boven de werkelijke prijs in te schatten. Het is beter om meer geld over te houden dan tijdens de verbouwing erachter te komen dat er nog iets mist, maar dat je hier geen budget meer voor over hebt. Stel daarom ook een buffer in, in je budgetplan. Deze wordt alleen toegepast bij plotselinge veranderingen.