Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens een dierbare verloren. Wanneer dat gebeurt, zijn er veel dingen die geregeld moeten worden. Het belangrijkste is de crematie of begrafenis. Vaak zijn er redelijk standaard gebeurtenissen waar niet gauw van afgeweken wordt. Zo wordt de overledene vaak in een rouwcentrum opgebaard totdat de uitvaart plaats vindt. Ook is het niet gebruikelijk om bij de daadwerkelijke verbranding te zijn. Toch is dit allemaal wel mogelijk. In dit artikel vind je enkele ongebruikelijke dingen die wel degelijk mogelijk zijn bij een uitvaart.

Zelf de uitvaart regelen

Het gebeurt zelden, maar je mag helemaal zelf de uitvaart regelen. Normaal wordt altijd een uitvaartondernemer ingeschakeld die alles stap voor stap met je doorneemt. Dit hoeft dus niet. Je kan in principe alles zelf regelen zonder daarvoor een uitvaartondernemer in te schakelen. Heel gebruikelijk is het niet, en er kan wat vreemd gereageerd worden door instanties.

Overledene balsemen

Sommige mensen willen de overledene graag zo lang mogelijk bij hun in huis hebben. Je kan er dan voor kiezen om deze thuis opgebaard te laten liggen. Het opbaren kan op twee manieren. De meest gebruikelijke manier is door de overledene in een soort koelsysteem te plaatsen. Deze houdt het lichaam koud waardoor de overledene niet gaat ontbinden voordat de uitvaart plaats vindt. Je hoeft echter niet voor een koelsysteem te kiezen. De overledene kan namelijk ook gebalsemd worden. Het lichaam wordt dan ingesmeerd met een bepaald middel, waardoor deze ongekoeld bewaard kan worden. Het lichaam kan dan ook in een bed geplaatst worden in plaats van in een kist.

Kist

Je mag ervoor kiezen om zelf een kist te maken, in plaats van een standaard model te kopen. Daarnaast hoeft er niet per se met kist gecremeerd te worden. Dit mag ook een ander omhulsel zijn. Er moet wel een omhulsel omheen. Cremeren zonder omhulsel is namelijk niet toegestaan.

Mee naar de oven

We weten allemaal wat er gebeurt tijdens een crematie, maar het daadwerkelijk zien gebeuren bij je dierbare is niet een fijn idee. Toch is dit wel mogelijk. Als jij echt graag wil zien dat je dierbare de oven in gaat en dat er niet mee gerommeld wordt voor die tijd, is het toegestaan om erbij te blijven. Dit komt wel heel weinig voor.Zo zie je dat elke uitvaart anders is en dat er ontzettend veel mogelijk is. Ben je zelf op zoek naar een crematorium in de omgeving Utrecht? Klik dan op de link.