In ieder bedrijf en iedere organisatie is er een BHV verplichting. Dat wil zeggen dat er voldoende BHV’ers aanwezig moeten zijn. Nu is deze BHV verplichting in de wet niet heel duidelijk vastgelegd als het gaat om wat voldoende precies inhoudt. Dat komt omdat ieder bedrijf en iedere sector anders is. Er zullen op een bouwplaats meer risico’s zijn dan op een kantoor, ook als de werkruimte en het aantal werknemers gelijk is. Daarom wordt er geen specifiek aantal genoemd voor de BHV verplichting. Het is aan jou als werkgever om te bepalen wat de veiligheid waarborgt.

Hoe veel BHV’ers?

Jij bepaalt dus als werkgever wanneer je voldoet aan de BHV verplichting. Je moet hierbij natuurlijk rekening houden met de risico’s van je werkgebied. Het is wel verstandig om voldoende werknemers op te leiden tot BHV’er. Ook in een klein kantoor. Wie maar één BHV’er in zijn of haar personeelsbestand heeft, loopt namelijk risico dat deze persoon een keer ziek of afwezig is. Dan heb je opeens geen BHV’er en voldoe je niet aan de BHV verplichting. Volgens de BHV verplichting moeten er altijd voldoende BHV’ers aanwezig zijn, dus zorg dat dat ook mogelijk is.

De juiste werknemers opleiden

Een grotere organisatie of een werkgebied met meer risico’s vraagt natuurlijk om meer BHV’ers. Dan kun je ook kijken naar cursussen voor BHV ploegleider of hoofd BHV. Zorg dat je werknemers opleidt die vaak op de werkvloer zijn en op verschillende afdelingen of locaties werken. Ook tijdens nachtdiensten en weekenddiensten heb je een BHV verplichting, dus daar zul je ook BHV’ers moeten opleiden. Het beste is om te kiezen voor werknemers die dit zelf ook graag willen doen, daar heb je uiteindelijk het meeste profijt van, zowel als werknemers als werkgever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *